Gedurende het Tong Tong Festival is de performance Birdprayers van Sara Nuytemans en de Indonesische kunstenaar Arya Pandjalu te zien. http://www.tongtongfestival.nl
Debat ‘Religie: troost en bruikbaar medium in de kunst’
Op maandag 24 mei presenteert Kosmopolis Den Haag in het Bibit-Theater een debat over de verhouding van religie, spiritualiteit en kunst in het postkoloniale Nederland en Indonesië. Op welke manier gaan hedendaagse kunstenaars om met religie als speler in de samenleving en welke rol krijgt kunst toebedeeld in dat veranderende landschap? Behalve debat is gedurende het Tong Tong Festival de performance Birdprayers van Sara Nuytemans en de Indonesische kunstenaar Arya Pandjalu te zien.
Dat modernisering religie zou verdringen en uit ons gezichtsveld zou doen laten verdwijnen, is inmiddels achterhaald. Wereldwijd laten religies en religieuzen steeds meer van zich horen. In de leegte die het moderne bestaan achterlaat, wordt het heil ook buiten de religieuze instituties gezocht. Cursussen spiritualiteit tieren welig in Nederland en kunstenaars geven religie weer een grote rol, of leveren commentaar daarop. Van een herrijzenis lijkt geen sprake: religie en spiritualiteit zijn van oudsher inspiratiebronnen geweest voor kunst en omgekeerd gaf kunst eeuwenlang vorm aan religieuze en spirituele opvattingen. In samenwerking met Kosmopolis Den Haag is gedurende het Tong Tong Festival de performance Birdprayers van Sara Nuytemans en de Indonesische kunstenaar Arya Pandjalu te zien.
Birdprayers
Birdprayers is een reactie op de schijnbare onmogelijkheid religieuze conflicten in onze wereld op te lossen. Vier performers in neutrale kostuums, dragen elk een model van een religieus gebouw op hun hoofd: een kerk, een synagoge, een moskee of een hindoeïstische tempel. Ze lopen over het festivalterrein en positioneren zichzelf als levende monumenten voor de kijker die op hun beurt worden verward, geamuseerd en uitgedaagd. Met dit werk geven de kunstenaars commentaar op de (inter)religieuze hegemonie die gevangen zit in een nooit eindigend debat, uitmondend in een polemisch drama. Een drama dat voortkomt uit het vasthouden aan een identiteit en dus het denken beperkt. Of dat nu de erfenis is van het joods-christelijk denken als rechtvaardiging van de Nederlandse democratie of de groeiende manifestering van radicaliserende islambewegingen in het grootste moslimland ter wereld, Indonesië.
No comments:
Post a Comment